Notaris Kosten. Wat zijn notaris kosten? Hoeveel kost een notaris?

Notaris Kosten Wat zijn Notaris kosten? Hoeveel kost een notaris? Uitgebreide informatie en uitleg over de samenstelling en hoogte van notaris kosten

Wat zijn notaris kosten?

Het antwoord op de vraag “wat zijn notaris kosten?” is eigenlijk heel simpel. Dit zijn de kosten die een notaris in rekening brengt voor het uitvoeren van de gevraagde werkzaamheden.

Hoeveel kost een notaris?

De tarieven die de notaris rekent zijn tegenwoordig vrij. Een notariskantoor werkt tegenwoordig in concurrentie met alle andere notarissen. Het tarief dat de notaris hanteert, de hoeveelheid tijd, het soort werkzaamheden dat een hij of zij en de medewerkers van het notariskantoor moeten verrichten en de snelheid waarop de deze tot stand moeten komen, bepalen de hoogte van de notariskosten. Daarom is het goed om van tevoren bij een aantal notariskantoren een gespecificeerde offerte aan te vragen zodat u de prijzen kunt vergelijken en kunt kiezen voor de notaris die aan jouw wensen voldoet.

notaris kostenWaaruit kunnen de notaris kosten bestaan?

In het algemeen kun je zeggen dat notariskosten opgebouwd worden uit drie onderdelen. Deze drie verschillende soorten werkzaamheden en de daarbij behorende kosten worden op een goede offerte gespecificeerd aangeboden. Je zou dus op de offerte moeten kunnen terugvinden waarvoor de kosten gemaakt gaan worden.

Gebruikelijke werkzaamheden

Dit zijn de werkzaamheden, vaak wettelijk vastgelegd, die de notaris en de medewerkers moeten verrichten voor de totstandkoming en het passeren van een akte.

Extra werkzaamheden

In sommige gevallen is het nodig om naast de gebruikelijke werkzaamheden, extra werkzaamheden te verrichten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er sprake is van een bijzondere situatie of omdat u, als klant hierom, vraagt. Als van tevoren bekend is dat er extra werkzaamheden verricht moeten worden dan zou het zo moeten zijn dat deze gespecificeerd in de offerte zijn opgenomen. Soms kan niet voorzien worden dat er extra werkzaamheden verricht moeten worden. Is dit het geval dan is de notaris verplicht om deze extra werkzaamheden en de daardoor ontstane notariskosten met de klant te communiceren.

Bijkomende kosten

Meestal hebben bijkomende kosten betrekking op inschrijving in een register. Je kunt hierbij denken aan de inschrijving van een testament in het Centraal Testamentregister. Bij een Akte van Levering is er sprake van Kadasterkosten. En bij het vastleggen van huwelijkse voorwaarden worden afspraken vastgelegd in het Huwelijksgoederenregister.

BTW

Verder is de notaris verplicht over het honorarium 21% omzetbelasting (BTW) in rekening te brengen. Dit moet dus ook vermeld staan op de offerte vooraf en de factuur die het notarskantoor achteraf opmaakt.

Bijpassende Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

negen − 1 =