Wat Is Een Leveringsakte?

Wat is een leveringsakte? Uitleg en informatie

Een van de diensten waarvoor je bij de notaris terecht kunt als je een huis gaat kopen of verkopen is een zogenaamde leveringsakte. Wat is een leveringsakte? Op deze pagina is het antwoord op deze vraag te vinden.

Wat is een leveringsakte?

De leveringsakte is een officieel document dat door een notaris moet worden opgesteld en bekrachtigd bij de verkoop van een huis of ander onroerend goed. Dit document wordt trouwens ook wel de transportakte genoemd. Er zijn drie partijen betrokken bij de leveringsakte: de verkoper, de koper en de notaris.

Wat wordt er in de leveringsakte vastgelegd?

De leveringsakte zorgt ervoor dat de woning of ander vastgoed definitief wordt geleverd aan de nieuw eigenaar op en op haar/zijn naam komt de staan. Een leveringsakte moet worden opgesteld door een notaris. Voordat de notaris de leveringsakte kan opstellen moet er gecontroleerd zijn of aan alle afspraken is voldaan die in de koopovereenkomst zijn vermeld. Daarnaast moet de notaris ook controleren of de verkopende partij ook echt gerechtigd is om de woning te verkopen. Verder wordt er ook gecontroleerd of er geen beslagen liggen op de woning en of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan.

Wanneer kan de leveringsakte worden opgesteld en ondertekend?

Een leveringsakte of transportakte kan pas nadat de koopovereenkomst is ondertekend en de termijn waarbinnen ontbindende voorwaarden gelden is verlopen. Het is één van de zaken die formeel en juridisch goed geregeld moeten worden bij de aankoop en verkoop van onroerend goed.

Welke zaken moet de notaris regelen nadat de leveringsakte is ondertekend?

Het controleren van de rechtsgeldigheid van de verkoop, de identiteit van de verkoper en koper en het opstellen van de leveringsakte is niet het enige wat een notaris moet doen. Nadat de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden moet er nog een aantal zaken gereld worden door de notaris. De laatste stap in dat de notaris ervoor zorgt dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven bij het kadaster en de openbare registers. Pas als deze laatste stap geregeld is bent u volledig eigenaar van de woning.

Bijpassende Informatie en Advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − 3 =