Wat Betekent Aanhangig Maken

Wat betekent aanhangig maken?

Wat betekent aanhangig maken? Op deze pagina kun je uitleg en informatie over de betekenis van het juridische begrip van aanhangig maken en wanneer het gebruikt wordt,

Wat betekent aanhangig maken?

Als een persoon, bedrijf of organisatie een zaak start bij de rechter dan spreken we van aanhangig maken. Bij een strafzaak gebeurt dit middels een dagvaarding of door een oproep van de officier van justitie. In een civiele zaak gebeurt dit via een dagvaarding van de eisende partij of via een verzoekschrift van de rechter. Het begrip is zowel in gebruik bij het bestuursrecht, inclusief het fiscaal recht), het civiel recht als in het strafrecht.

Wanneer is er sprake van aanhangig maken?

Feitelijk is de meest eenvoudige beschrijving van aanhangig maken het starten van een procedure bij de rechter middels een dagvaarding of een verzoekschrift. In de meeste gevallen wordt de procedure gestart door het uitreiken van een dagvaarding. Voor het dagvaarden en overhandigen van een dagvaarding wordt meestal de gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Het officiële juridische begrip voor het uiteiken van dagvaarding is betekenen.

Wat zijn de kosten van het starten van een zaak bij de rechtbank?

Op deze vraag is het moeilijk een duidelijk antwoord te geven. De kosten die gemaakt gaan worden zijn sterk afhankelijk van de inhoud en omvang van de dagvaarding en de zaak. Daarom is het van groot belang om vooraf een goede afweging te maken over de slagingskans van een zaak, de risico’s die je loopt bij het aanhangig maken en kosten waarmee je geconfronteerd kan worden. Een goede advocaat of juridisch adviseur kan op deze vragen vooraf een duidelijk antwoord geven. Als je de zaak wint dan zijn de meeste kosten voor de tegenpartij. Verlies je een zaak dan moet je zelf de meeste kosten betalen. De kosten waarmee je sowieso rekening moet houden zijn:

  • advocaatkosten Als je een goede dagvaarding wilt opstellen is het in veel gevallen te adviseren om een in het onderwerp gespecialiseerde advocaat in te schakelen bij de voor bereiding van een zaak. Bovendien kan een goede advocaat vooraf een redelijk betrouwbare inschatting maken van de kans van slagen van een zaak. Ook kun je de advocaat de dagvaarding voor je laten opstellen.  Goed om te weten is dat niet verplicht om hiervoor een advocaat in te schakelen.
  • deurwaarderskosten Dit zijn de kosten voor het uitreiken (betekenen0 van een dagvaarding
  • griffierecht Dit zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt

Bijpassende informatie en uitleg