Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen te maken met een echtscheiding. Voor een deel daarvan geldt dat de echtscheiding problematisch verloopt en kinderen er nadelige gevolgen van ondervinden. Bijvoorbeeld omdat ouders veel ruzie maken, kwaad spreken over elkaar of geen fatsoenlijke afspraken met elkaar willen maken. Die kinderen hebben steun van professionals en mensen uit hun sociale omgeving nodig.
Het aantal gezag- en omgangs- (G&O-)onderzoeken door de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) is een indicator voor ouderlijke conflicten over de kinderen. Als ouders het oneens blijven over het gezag over, omgang met of de verblijfplaats van de kinderen, dan beslist de rechter. De rechter kan zich laten adviseren door de RvdK. Uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat in 2015 het G&O-onderzoek bij 1.144 kinderen (22%) is uitgebreid tot een beschermingsonderzoek, omdat er bij deze kinderen sprake was van een bedreigde ontwikkeling. Voor 872 van deze kinderen is een ondertoezichtstelling gevraagd.

GEVOLGEN ECHTSCHEIDING
Een echtscheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen en roept veel uiteenlopende gevoelens bij hen op. Na de echtscheiding laten kinderen veel verdriet zien maar ook angst voor de onbekende situatie en soms ook boosheid naar de ouders toe, voor het creëren van deze nare situatie of het in de steek laten van de andere ouder voor het gevoel van het kind. Vooral wanneer er een derde persoon in het spel is kan boosheid de boventoon voeren bij de emoties van het kind. Maar soms zijn kinderen na een echtscheiding ook opgelucht omdat er een eind is gekomen aan een zeer nare periode van veel ruzies in huis. Vaak zijn er tegengestelde emoties waardoor kinderen in de war kunnen raken. Daarnaast zien we ook een groep kinderen die heel weinig emoties laten zien.

Op basis van onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat de gevolgen van een echtscheiding een andere impact kan hebben kan hebben afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Hieruit blijkt onder meer dat kinderen hechtingsproblemen kunnen krijgen, zichzelf de schuld geven van de echtscheiding, zich in de steek voelen gelaten en vaak steun buitenshuis zoeken.

OPEN BRIEF EFFECTEN ECHTSCHEIDING
Stichting Villa Pinedo publiceerde in september 2012 een open brief waarin de stichting aandacht vraagt voor de effecten van echtscheiding op kinderen. De stichting wil volwassenen bewust maken van wat er in kinderen van gescheiden ouders omgaat en biedt kinderen een platform om hun ervaringen te delen. De open brief van Villa Pinedo is geschreven vanuit het perspectief van kinderen en maakt op indringende wijze duidelijk wat kinderen nodig hebben als hun ouders uit elkaar gaan. De brief is gericht aan alle gescheiden ouders van Nederland.

Nieuwe vermeldingen 2022

https://legalista.nl/adviseurs/categorie/woerden-advocaten-overzicht https://legalista.nl/adviseurs/details/spoorlaan-advocaten-woerden https://legalista.nl/adviseurs/details/roest-crollius-de-jong-advocaten-woerden https://legalista.nl/adviseurs/details/maas-advocatuur-woerden https://legalista.nl/adviseurs/details/derks-advocaten-en-adviseurs-woerden https://legalista.nl/adviseurs/details/van-eijk-advocatuur-woerden https://legalista.nl/adviseurs/details/mauritz-advocatuur-woerden https://legalista.nl/adviseurs/categorie/belastingrecht-advocaten https://legalista.nl/adviseurs/categorie/den-haag-advocaten-overzicht https://legalista.nl/adviseurs/categorie/zuid-holland-advocaten-overzicht https://legalista.nl/adviseurs/details/kortman-advocaten-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/beelaard-breetveld-advocaten-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/advocatenkantoor-baumgarten-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/valegis-advocaten-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/advocatenkantoor-coenraad-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/van-haeften-en-braat-advocaten-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/advocatenkantoor-de-boorder-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/advocatenkantoor-kleijweg-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/details/advocatenkantoor-van-wegen-den-haag https://legalista.nl/adviseurs/categorie/roermond-advocaten-overzicht https://legalista.nl/adviseurs/details/advocaten-roermond https://legalista.nl/adviseurs/categorie/limburg-advocaten-overzicht https://legalista.nl/adviseurs/details/dronkers-dronkers-advocaten https://legalista.nl/adviseurs/details/ligtelijn-advocaten-en-mediators-roermond https://legalista.nl/adviseurs/details/mulders-advocaten-echt https://legalista.nl/adviseurs/details/scheers-advocaten-roermond https://legalista.nl/adviseurs/details/gitte-stevens-advocatuur-roermond https://legalista.nl/adviseurs/details/van-der-toorn-advocaten-roermond https://legalista.nl/nieuwe-regels-en-wetgeving-huis-en-hypotheek-2021/ https://legalista.nl/nieuwe-belastingregels-2021-auto-en-motor/ https://legalista.nl/nieuwe-belastingregels-2021-belastingwetten/ https://legalista.nl/nieuwe-wetten-en-regels-2021/ https://legalista.nl/nieuwe-wetten-en-regels-2020/ https://legalista.nl/adviseurs/details/nostimos-almere-letselschadedeskundigen https://legalista.nl/adviseurs/categorie/amsterdam-advocaten https://legalista.nl/adviseurs/details/baker-mckenzie-amsterdam https://legalista.nl/adviseurs/details/boekx-advocaten-amsterdam https://legalista.nl/adviseurs/details/brantjes-advocaten-amsterdam https://legalista.nl/adviseurs/details/cleerdin-hamer-advocaten-amsterdam https://legalista.nl/adviseurs/details/van-essen-advocaten-amsterdam…

Lees meer
Wat Betekent Aanhangig Maken?

Wat betekent aanhangig maken?

Wat betekent aanhangig maken? Op deze pagina kun je uitleg en informatie over de betekenis van het juridische begrip van aanhangig maken en wanneer het gebruikt wordt, Wat betekent aanhangig maken? Als een persoon, bedrijf of organisatie een zaak start…

Lees meer
Agrarisch Recht Advocaat

Agrarisch recht advocaat

Agrarisch recht advocaat rechtsgebieden adressen en informatie. Wat wordt er bedoeld met agrarisch recht? Waar kun je goede en vakbekwame agrarisch recht advocaten vinden? Met welke rechtsgebieden en specialisme houdt een agrarisch recht advocaat zich bezig? Agrarisch recht advocaat rechtsgebieden…

Lees meer