De re-integratieverplichting bij langdurige ziekte toegelicht
Een werknemer kan altijd ziek worden. Dit kan komen door het werk zelf, bijvoorbeeld een burn-out. Of het kan een andere oorzaak hebben. Hoe dan ook heeft dit verstrekkende gevolgen voor de werkgever die niet langer op de hulp van zijn medewerker kan rekenen. De werknemer krijgt dan weer tot twee jaar loon doorbetaald en kan gedurende deze tijd niet zomaar worden ontslagen. Dit brengt wel enige verantwoordelijkheid met zich mee. Zo moet de werknemer verplicht meewerken aan de re-integratie.
Wat is de re-integratieverplichting?
Bij een langdurige ziekte is er sprake van een re-integratieverplichting. Dit betekent dat de werkgever er (vrijwel) alles aan moet doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Dit kan zijn in de oorspronkelijke functie, maar als dat niet mogelijk is, moet er worden gezocht naar ander passend werk. Soms moet de werkplek worden aangepast, moet er een baan worden aangeboden in een andere vestiging of moet het takenpakket worden aangepast.
De werknemer moet er dan weer alles aan doen om het herstel te bevorderen en moet zich aan de afspraken houden die in het Plan van Aanpak zijn opgenomen. Er mag van de werknemer worden verwacht dat hij of zij actief meedenkt met de arbodiensten de bedrijfsarts. De werknemer moet passende arbeid accepteren en moet eventueel een opleiding volgen indien dit in het belang is van de re-integratie.
Gevolgen van het overtreden van de re-integratieverplichtingen
Gevolgen van het overtreden van Als de werkgever niet voldoet aan deze re-integratieverplichting, kunnen er ernstige gevolgen zijn. Het UWV kan bijvoorbeeld een sanctie opleggen in de vorm van een verlenging van de loondoorbetalingsplicht. Dit betekent dat de werkgever het loon van de zieke werknemer langer moet doorbetalen, tot wel drie jaar in plaats van twee jaar! Als een werknemer dan weer te weinig heeft gedaan om terug aan het werk te gaan, kan hem of haar een uitkering worden geweigerd. Het kan gaan om een gehele of een gedeeltelijke weigering. Het niet voldoen aan de re-integratieverplichting kan er ook voor zorgen dat de arbeidsrechtadvocaat van de werkgever een ontslagprocedure opstart en dat de loonbetalingen direct worden stopgezet.de re-integratieverplichtingen.
Rol van de bedrijfsarts bij de re-integratie
Voor de werkgever en de werknemer is het vaak moeilijk om in te schatten hoe de ziekte zal verlopen en welke taken de werknemer in de toekomst weer kan uitvoeren. Volgens de BakxWagenaar Bedrijfsarts Den Bosch spelen bedrijfsartsen hierin een belangrijke rol. Het gaat om deskundige artsen die een specialisatieopleiding hebben gevolgd. De bedrijfsarts zal bijvoorbeeld een probleemanalyse opstellen. Hierin staat hoe groot de kans is dat de werknemer volledig zal herstellen, wanneer de werkhervatting wordt verwacht en welke functionele mogelijkheden er zijn. De bedrijfsarts zal hierbij de medische privacy van de werknemer respecteren. Deze probleemanalyse wordt opgenomen in het re-integratieverslag. Als uit de probleemanalyse blijkt dat de werknemer voorlopig niet in staat is om het werk uit te voeren, wordt een Plan van Aanpak opgesteld. Dit is een duidelijke planning van de activiteiten die de werknemer later opnieuw zal kunnen hervatten.